Illustratie VZinfo 10 jaar

VZinfo: overzicht en informatie over volksgezondheid en zorg

De volksgezondheid is voor en van iedereen. Professionals werkzaam in de volksgezondheid en zorg werken elke dag aan de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Toch blijft de informatie over de gezondheid van de bevolking vaak versnipperd. VZinfo biedt overzicht door onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de volksgezondheid en zorg te presenteren. 

Eind november 2024 vieren we het 10-jarig jubileum van VZinfo. In de afgelopen 10 jaar vonden veel ontwikkelingen plaats in de gezondheid van Nederland en daarmee ook bij VZinfo. We kijken terug op deze ontwikkelingen, het heden en wat de toekomst gaat bieden.

Teksten

Inzicht in 50 ziekten en aandoeningen

VZinfo biedt onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de volksgezondheid en zorg. Denk aan hoe vaak ziekten, risicofactoren of beschermende factoren voorkomen, regionale en internationale informatie en feiten en cijfers over kosten, preventie en zorg. Daarbij geeft VZinfo inzicht in ongeveer vijftig ziekten en aandoeningen. Niet alleen omdat ze veel voorkomen, maar ook omdat ze vaak gepaard gaan met sterfte, zorggebruik, kosten en andere ziekten. Dit maakt deze ziekten het meest relevant voor de volksgezondheid.

Essentiële input van experts

Dagelijks werken meer dan 10 RIVM’ers uit het centrum Volksgezondheid, Zorg en Maatschappij (VZM) aan VZinfo. Het actualiseren van cijfers, het beschrijven van oorzaken of gevolgen van ziekten en aandoeningen, het ontwikkelen van nieuwe regionale kaarten; alles is continu in ontwikkeling. Het up-to-date houden van alle informatie doet het redactieteam van VZinfo niet alleen, maar samen met experts van binnen en buiten het RIVM. Deze bijdrage van experts is essentieel voor de kwaliteit van de informatie op de website.

Marith Volp, directeur Volksgezondheid en Zorg, RIVM

"Betrouwbare informatie over ziekten, volksgezondheid, zorg en kosten is onmisbaar voor beleidsmakers en burgers. VZinfo is al 10 jaar de vindplek voor deze informatie. Daar ben ik heel trots op!"

Illustratie brede doelgroep

Brede doelgroep

Het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is de opdrachtgever van VZinfo. De medewerkers van het ministerie vormen dan ook een belangrijke doelgroep. VZinfo is er daarnaast voor andere professionals uit de volksgezondheid en zorg. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om professionals die in beleid of preventie werken, zoals beleidsmedewerkers op lokaal en regionaal niveau, en medewerkers van GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )-en en kennisinstituten. Ook wordt de website veelvuldig gebruikt door journalisten, docenten, middelbare scholieren, studenten en burgers.

Dr. Judith Jelsma, cursuscoördinator vak Gezondheid, zorg en wetenschappen, Gezondheidswetenschappen VU Vrije Universiteit Amsterdam (Vrije Universiteit Amsterdam) Amsterdam:

"We leren de studenten dat ze op VZinfo alles kunnen vinden over prevalentie, incidentie, sterfte en ziektelast van verschillende ziektes. En dat daarbij ook hele goede toelichtingen en verklaringen gegeven worden. Studenten gebruiken deze gegevens voor het maken van opdrachten specifiek binnen deze cursus, maar ook voor het schrijven van wetenschappelijke artikelen later in hun opleiding of in hun werkende leven. VZinfo is onmisbaar voor een gezondheidswetenschapper!"

S. de Jong, student minor Voeding en ziektepreventie:

"Als student maak ik wel eens gebruik van VZinfo, waar de actuele cijfers en informatie over de verschillende zorggebieden samenkomen."

Het begin van VZinfo

De oorsprong van VZinfo ligt in ‘de wet op het RIVM’. Simpel gezegd houdt dit in dat “het RIVM periodiek rapporteert over de toestand en de toekomstige ontwikkeling van de volksgezondheid.” In het verre verleden betekende dat informatie verzamelen en presenteren in rapporten, maar met de opkomst van het internet ontstonden meerdere websites met ieder een eigen focus. VZinfo is 10 jaar geleden ontstaan uit vijf van deze toenmalige websites (Nationale Atlas Volksgezondheid, Nationaal Kompas Volksgezondheid, Kosten-van-ziekten-website, Zorggegevens en de Zorgbalans).

Tijdlijn 10 jaar VZinfo.

 

Ontwikkelingen in de afgelopen 10 jaar

In de afgelopen 10 jaar heeft VZinfo verschillende verschijningen gehad en zijn nieuwe onderwerpen en thema's toegevoegd, aansluitend bij maatschappelijke- en beleidsontwikkelingen. Ook zijn er extra functies en mogelijkheden voor gebruikers ontstaan. Zo zijn er veel infographics toegevoegd, waarin feiten en cijfers over een thema of onderwerp overzichtelijk zijn samengevat. Er zijn steeds meer mogelijkheden om zelf cijfers en informatie te selecteren, via de zogeheten dashboards. Zie bijvoorbeeld: Sterfte naar doodsoorzaak. Daarnaast zijn de resultaten van verschillende monitors gepresenteerd via VZinfo, zoals de Monitor Mondgezondheid

Toekomst van VZinfo

VZinfo heeft veel ambities. Zo willen we nog  een aantal interactieve overzichten (gebaseerd op dashboard-techniek) opnemen waar bezoekers snel de data en duiding van hun interesse kunnen vinden. We willen het actualisatieproces verbeteren en voorloper zijn op het gebied van interactieve grafieken en kaarten.
Heeft u suggesties voor verbetering, dan horen we dat graag!

Meld je aan voor de nieuwsbrief Volksgezondheid en Zorg en blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws!