Aantal personen in de geestelijke gezondheidszorg dat suïcide pleegt

Indicatorwaarde

Aantal

750

Verslagjaar: 2022

Trend

3-jarige trend
2020   
2022

Stijgende trend; ongunstig; niet getoetst er is geen statistische toets uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil (er is geen statistische toets uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil)

Interpretatie indicator

Het aantal suïcides onder patiënten die behandeling ontvangen binnen de GGZ Geestelijke gezondheidszorg (Geestelijke gezondheidszorg) fungeert als een belangrijke indicator voor de implementatie en effectiviteit van suïcidepreventie binnen de GGZ. Een stijging van dit aantal in de loop van de tijd kan suggereren dat de preventieve maatregelen binnen de GGZ ontoereikend zijn. 

Trend

Sla de grafiek Trend suïcides in de GGZ over en ga naar de datatabel

Bron: Meldingssysteem voor suïcides en suïcidepogingen met ernstig letsel van de IGJ; CBS Doodsoorzakenstatistiek

  • Gegevens zijn inclusief PAAZ Psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis (Psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis)/PUC Psychiatrische klinieken van Academische centra (Psychiatrische klinieken van Academische centra) en crisisopvang en exclusief justitiële instellingen en zelfstandig gevestigde beroepsbeoefenaren in de GGZ Geestelijke gezondheidszorg (Geestelijke gezondheidszorg)
  • Als gevolg van verschillende manieren van het verzamelen van de gegevens door de jaren heen, wisselt het aantal instellingen waarbij gegevens zijn uitgevraagd van jaar tot jaar. Daarom kunnen op basis van deze indicator niet al te harde conclusies over trends in de tijd worden getrokken (zie verantwoordingstabel voor toelichting).

Verantwoordingstabel GGZ: aantal suïcides

 

Toelichting

Bron

Meldingssysteem voor suïcides en suïcidepogingen met ernstig letsel van de IGJCBS Doodsoorzakenstatistiek

Berekening

Het aantal personen in behandeling van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ Geestelijke gezondheidszorg (Geestelijke gezondheidszorg)) dat suïcide heeft gepleegd in één kalenderjaar. Deze indicator heeft zowel betrekking op personen die zijn opgenomen, als personen die ambulant worden behandeld. 
Toelichting bij de berekening

 

Vanwege verschillen in gegevensverzameling en veranderingen in het zorgstelsel, varieert het aantal instellingen waarbij gegevens worden verzameld van jaar tot jaar. Dit heeft geleid tot enkele trendbreuken die de interpretatie van de cijfers bemoeilijken. En waardoor men voorizchtig moet zijn conclusies te trekken over de tijd op basis van deze indicator.

  • 2007 t/m 2014: De cijfers omvatten alle instellingen die ggz leverden, ongeacht de zwaarte van de behandelde problematiek of de leeftijd van de patiënt. Hieronder vallen ook instellingen die ggz leverden die na 2014 bekostigd werd uit de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning (Wet maatschappelijke ondersteuning)
  • 2015: Er werden geen gegevens meer verzameld over suïcides bij instellingen die uitsluitend zorg leverden die bekostigd werd uit de Jeugdwet of Wmo, evenals bij instellingen die alleen basis-ggz leverden. Hierdoor hebben de cijfers voor 2015 alleen betrekking op de gespecialiseerde ggz.
  • 2016: Suïcides bij instellingen die uitsluitend basis-ggz leverden werden weer meegenomen in de gegevensverzameling.
  • 2017: Cijfers hebben betrekking op instellingen die ggz leveren die bekostigd wordt uit zowel de Zorgverzekeringswet (Zvw Zorgverzekeringswet (Zorgverzekeringswet)) of de Jeugdwet, waardoor ook suïcides in de jeugd GGZ worden meegeteld. Bij de Zvw gaat het om zowel basis-ggz als gespecialiseerde ggz
  • 2022: Instellingen die tussen 2018 en 2021 geen suïcides hebben gemeld, worden niet langer bevraagd, met uitzondering van algemene ziekenhuizen en verslavingszorginstellingen. Dit kan mogelijk resulteren in een onderschatting van het aantal suïcides.

Toelichting

Zorgverleners in de GGZ krijgen ondersteuning van diverse bronnen, waaronder Zorgstandaard Suïcidaal gedrag, praktische handleidingen zoals Samenwerken met naasten bij suïcidaliteiten een werkkaart Hoe help je iemand met zelfbeschadigend of suïcidaal gedrag). Daarnaast heeft de website 113 zelfmoord preventie een speciale pagina voor GGZ-medewerkers om hen te ondersteunen. Al deze middelen zijn bedoeld om het aantal suïcides en suïcidepogingen in Nederland te verminderen, zoals vastgelegd en onderschreven door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie in de Landelijke Agenda Suïcidepreventie.

  • S. Brukx (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • R. Gijsen (RIVM)
  • C. Hendriks (RIVM)