Internationale vergelijking problemen met inslapen

Sla de grafiek Scholieren met problemen met in slaap vallen 2021/2022 over en ga naar de datatabel

Bron: Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) Study, 2023 (2021/22 international HBSC Health Behaviour in School-aged Children (Health Behaviour in School-aged Children) survey)

  • De volgorde is gebaseerd op het ongewogen totaal (jongens en meisjes samen)
  • De figuur is gebaseerd op de indicator 'Sleep difficulties' (jongeren die vaker dan een keer per week moeite hebben met inslapen) 
  • * HBSC-gemiddelde: het gemiddelde van alle landen die deelnemen aan de HBSC-studie. In de grafiek zijn hiervan alleen de EU Europese unie (Europese unie)-landen, plus Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk (VK) gepresenteerd.

Problemen met in slaap vallen gemiddeld onder Nederlandse scholieren

Het percentage Nederlandse jongeren dat vaker dan één keer per week problemen met in slaap vallen rapporteert is vergelijkbaar met het HBSC Health Behaviour in School-aged Children (Health Behaviour in School-aged Children)-gemiddelde. Het percentage 15-jarigen met inslaapproblemen is het hoogst in Engeland (Verenigd Koninkrijk), Wallonië (België) en Frankrijk, vooral bij meisjes. In Cyprus, Kroatië en Finland zijn de percentages 15-jarigen met inslaapproblemen het laagst.


E.A. van der Wilk (RIVM)