Hulp of steun nodig door coronaperiode naar GGD-regio

Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 had 63,8% van de jongvolwassenen extra hulp of steun nodig in de coronaperiode. Per GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio varieert het percentage van 58,8 tot 71,8%. Jongvolwassenen hadden vooral hulp nodig omdat ze niet lekker in hun vel zaten (46,0%), bij hun opleiding (22,7%) en bij de balans tussen werk/studie en privé (22,5%). Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.



Uitgestelde zorg naar GGD-regio

Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 heeft 25,5% van de jongvolwassenen in Nederland te maken met uitgestelde zorg (door eigen toedoen of dat van een zorgverlener). Per GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio varieert het percentage van 20,6 tot 30,3%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.



Verhoogd risico op PTSS naar GGD-regio

Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 heeft 4,5% van de jongvolwassenen een verhoogd risico op PTSS Posttraumatische stressstoornis (Posttraumatische stressstoornis) door een coronagerelateerde gebeurtenis. Jongvolwassenen werd gevraagd welke van de gebeurtenissen zij tijdens de coronaperiode hebben meegemaakt en van welke gebeurtenissen zij nog last hebben. Per GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio varieert het percentage van 3,3 tot 5,9%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.



Positieve invloed coronaperiode naar GGD-regio

Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 vindt 52,3% van de jongvolwassenen dat de coronaperiode een (heel) positieve invloed heeft op het leven. Per GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio varieert het percentage van 48,4 tot 56,7%. Meer gegevens over dit onderwerp waaronder een top 5 van de vaakst genoemde positieve en negatieve ervaren gevolgen per regio zijn te vinden door op de kaart te klikken. De top 5 van gevolgen zijn per regio verschillend. Respondenten konden maximaal vijf meest positieve en maximaal vijf meest negatieve gevolgen van de coronaperiode aanklikken die zij hebben ervaren.



Negatieve invloed coronaperiode naar GGD-regio

Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 vindt 88,6% van de jongvolwassenen dat de coronaperiode een (heel) negatieve invloed heeft op het leven. Per GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio varieert het percentage van 85,7 tot 91,6%. Meer gegevens over dit onderwerp waaronder een top 5 van de vaakst genoemde positieve en negatieve ervaren gevolgen per regio zijn te vinden door op de kaart te klikken. De top 5 van gevolgen zijn per regio verschillend. Respondenten konden maximaal vijf meest positieve en maximaal vijf meest negatieve gevolgen van de coronaperiode aanklikken die zij hebben ervaren.


Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022

De vragenlijst van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 was in te vullen via een open link en respondenten zijn geworven via een online social media campagne en offline campagne. De cijfers die hier worden gepresenteerd zijn gestandaardiseerd naar GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio, leeftijd en gender, zodat de cijfers een zo representatief mogelijk beeld geven op deze kenmerken van jongvolwassenen in Nederland.

  • P. Geuijen (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • D.L. van der A (RIVM)
  • M. Hiemstra (RIVM)
  • R. Boekee (RIVM)
  • C.M. Deuning, red. (RIVM)
  • H. Giesbers, red. (RIVM)