Interactief overzicht ziektelastcijfers

Voor de ziektehoofdgroepen en voor een selectie van ziekten is op VZinfo ook een interactief overzicht met ziektelastcijfers beschikbaar. 

Totale ziektelast De ziektelast wordt uitgedrukt in Disability Adjusted Life Years (DALY) en is opgebouwd uit het aantal verloren levensjaren (door vroegtijdige sterfte), en het aantal jaren geleefd met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een ziekte), gewogen voor de ernst hiervan (ziektejaarequivalenten). (De ziektelast wordt uitgedrukt in Disability Adjusted Life Years (DALY) en is opgebouwd uit het aantal verloren levensjaren (door vroegtijdige sterfte), en het aantal jaren geleefd met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een ziekte), gewogen voor de ernst hiervan (ziektejaarequivalenten).) neemt toe met leeftijd

De totale ziektelast (DALY Disability Adjusted Life Years. Maat voor ziektelast ('burden of disease') in een populatie; opgebouwd uit het aantal verloren levensjaren (door vroegtijdige sterfte), en het aantal jaren geleefd met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een ziekte), gewogen voor de ernst hiervan … (Disability Adjusted Life Years. Maat voor ziektelast ('burden of disease') in een populatie; opgebouwd uit het aantal verloren levensjaren (door vroegtijdige sterfte), en het aantal jaren geleefd met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een ziekte), gewogen voor de ernst hiervan …)'s) neemt toe met de leeftijd (grafiek in de eerste tab). Wanneer wordt gecorrigeerd voor de omvang van de leeftijdsgroepen, door het totaal aantal DALY's per 1.000 personen weer te geven, ontstaat een iets ander beeld.  Het aantal DALY's per 1.000 personen is voor de eerste twee leefdtijdsgroepen ongeveer even groot, maar neemt heel sterk toe bij de leeftijdsgroep 65 jaar en ouder.


Ziektelast (DALY) naar ziektegroep en leeftijd 2022

Sla de grafiek Ziektelast (DALY) naar ziektegroep (a) en leeftijd 2022 over en ga naar de datatabel

Bron: Volksgezondheid Toekomst Verkenning

a) De indeling in ziektegroepen is gebaseerd op de indeling in hoofdstukken van de ICD-10 International Classification of Diseases, tenth revision (International Classification of Diseases, tenth revision).
b) COVID-19 is exclusief long-Covid.
c) Nieuwvormingen: kwaadaardige tumoren (kanker) en goedaardige tumoren (ICD-10-codes C00-D48)
b) Symptomen: symptomen, afwijkende klinische bevindingen en laboratoriumuitslagen, niet elders geclassificeerd (ICD-10-codes R00-R99)

Perinatale aandoeningen verantwoordelijk voor de meeste ziektelast De ziektelast wordt uitgedrukt in Disability Adjusted Life Years (DALY) en is opgebouwd uit het aantal verloren levensjaren (door vroegtijdige sterfte), en het aantal jaren geleefd met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een ziekte), gewogen voor de ernst hiervan (ziektejaarequivalenten). (De ziektelast wordt uitgedrukt in Disability Adjusted Life Years (DALY) en is opgebouwd uit het aantal verloren levensjaren (door vroegtijdige sterfte), en het aantal jaren geleefd met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een ziekte), gewogen voor de ernst hiervan (ziektejaarequivalenten).) bij kinderen

Bij 0- tot en met 14-jarigen wordt de totale ziektelast (DALY Disability Adjusted Life Years. Maat voor ziektelast ('burden of disease') in een populatie; opgebouwd uit het aantal verloren levensjaren (door vroegtijdige sterfte), en het aantal jaren geleefd met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een ziekte), gewogen voor de ernst hiervan … (Disability Adjusted Life Years. Maat voor ziektelast ('burden of disease') in een populatie; opgebouwd uit het aantal verloren levensjaren (door vroegtijdige sterfte), en het aantal jaren geleefd met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een ziekte), gewogen voor de ernst hiervan …)'s) grotendeels bepaald door aandoeningen van de perinatale periode. Bij 15- tot en met 64-jarigen zijn psychische en gedragsstoornissen verantwoordelijk voor de meeste ziektelast. In de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder gaan relatief veel levensjaren verloren als gevolg van nieuwvormingen, hart- en vaatziekten en bewegingsstelsel.


  • M. Buijs (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • H.B.M. Hilderink (RIVM)
  • M.H.D. Plasmans (RIVM)
  • M.J.J.C. Poos (RIVM)