Gemeenten

GGD-regio's

Voldoen aan beweegrichtlijnen per gemeente

Volgens de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 voldoet gemiddeld 48,9% van de volwassenen van 18 jaar en ouder  aan de beweegrichtlijnen. Per gemeente varieert het percentage van 33,9 tot 67,2%Om te voldoen aan de beweegrichtlijn dienen personen vanaf 18 jaar minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning  te verrichten verspreid over diverse dagen, zoals wandelen en fietsen, en minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te verrichten. Voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. Het landelijk gemiddelde dat hier wordt gepresenteerd wijkt af van het landelijk gemiddelde bij 'Leeftijd en geslacht'. Dit komt door het gebruik van verschillende bronnen. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de kaart te klikken.

Voldoen aan beweegrichtlijnen per GGD-regio

Per GGD-regio varieert het percentage van 41,5 tot 57,1%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken.

Vergelijk met andere kaart


Gemeenten

GGD-regio's

Wekelijks sporten per gemeente

Volgens de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 sport gemiddeld 57,5% van de volwassenen van 18 jaar minstens een keer per week. Per gemeente varieert het percentage van 38,6 en 72,1%. Dit gemiddelde kan afwijken van het percentage dat wordt gepresenteerd bij de Kernindicatoren Sport en Bewegen, zie methode voor meer informatie. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de kaart te klikken.

Wekelijks sporten per GGD-regio

Per GGD-regio varieert het percentage van 47,8 tot 65,3%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )-kaart te klikken.

Vergelijk met andere kaart


De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024

De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlanders van 18 jaar en ouder in kaart. Alle GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )'en, GGD GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek) voeren dit onderzoek samen uit. Het onderzoek werd voor de vijfde keer landelijk geharmoniseerd uitgevoerd (eerder in 2012, 2016, 2020 en 2022). De meting in 2022 was een extra meting in het kader van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Personen worden per brief uitgenodigd om de vragenlijst digitaal of op papier in te vullen. Ruim 454.000 personen deden mee in het najaar van 2024. Resultaten zijn op landelijk, regionaal en gemeenteniveau beschikbaar.

Bewegen per wijk en buurt

Op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) cijfers op wijk- en buurtniveau geschat (Voldoen aan beweegrichtlijnen en Wekelijkse sporters). Deze cijfers zijn ook direct te downloaden via StatLine RIVM. Daar zijn ook cijfers beschikbaar voor de afzonderlijke leeftijdsgroepen van 18 tot en met 64 jaar en voor 65 jaar en ouder. Op RIVM-Statline zijn ook cijfers beschikbaar van de Gezondheidsmonitor-enquĂȘtes uit 2012, 2016 en 2020. De wijk- en buurtcijfers worden naar verwachting in september geactualiseerd op de Buurtatlas. 

  • U. Chavez Baldini (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • M. van Koperen (RIVM)
  • C.M. Deuning, red. (RIVM)
  • H. Giesbers, red. (RIVM)