Regionale verschillen: verschil in wijkcijfers
Verschillende GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )’en hebben voor de Gezondheidsmonitor 2016 de steekproef opgehoogd om voldoende respondenten te hebben om cijfers op wijkniveau te kunnen presenteren. Omdat deze cijfers op een andere manier zijn berekend, kunnen ze afwijken van de cijfers die hier worden gepresenteerd. Niet alleen het onderliggende model is anders, ook het aantal achtergrondkenmerken dat wordt gebruikt verschilt; bij de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) schattingen wordt meer informatie over de bevolking gebruikt. Over het algemeen leiden de RIVM schattingen tot kleinere verschillen tussen gebieden dan de cijfers die verkregen zijn door middel van weegmethoden.
Hieronder vindt u een lijstje van GGD'en met eigen wijkcijfers:
- GGD Amsterdam (gemeente Diemen en Aalsmeer), zie https://www.ggdgezondheidinbeeld.nl/ of neem contact op.
- GGD Brabant Zuidoost, GGD West-Brabant, GGD Hart voor Brabant, zie: https://brabantscan.nl/.
- GGD Hart voor Brabant, zie https://www.ggdhvb.nl/onderzoek/nieuws/2018/03/Veel-sociale-participatie....
- GGD Hollands-Midden, zie: https://www.ggdhm.nl/gemeenten/item/gemeenten/mijn-gemeente.
- GGD Hollands Noorden, zie https://ggdhn.buurtmonitor.nl/ of neem contact op.
- GGD Kennemerland, zie www.gezondheidsatlaskennemerland.nl.
- GGD Limburg-Noord, zie https://vrln.databank.nl/dashboard of neem contact op.
- Gemeente Utrecht, zie https://www.volksgezondheidsmonitor.nl/ of neem contact op.
- GGD Regio Utrecht (met uitzondering van gemeente Utrecht), zie www.ggdatlas.nl.
Regionale verschillen: Schattingen per wijk
Aanleiding
Vanwege de decentralisaties in het sociaal domein is steeds meer informatie nodig over gezondheid gerelateerde indicatoren op kleinere geografische niveaus. Daarom heeft het RIVM een model ontwikkeld om cijfers te kunnen berekenen op wijk- en buurtniveau op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen van GGD’en, CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en RIVM. Ondanks dat de Gezondheidsmonitor een enorm databestand is, bevat het onvoldoende respondenten om met behulp van weegmethoden cijfers te berekenen voor alle wijken en buurten in Nederland. In 2012 zijn de eerste wijk- en buurtcijfers gepresenteerd. Op basis van de Gezondheidsmonitor 2016 zijn nieuwe cijfers berekend.
Methode
In het kader van de Gezondheidsmonitor zijn via vragenlijsten gegevens over gezondheid en leefstijl verzameld over volwassenen van 19 jaar en ouder. De ruim 457.000 deelnemers aan de Gezondheidsmonitor zijn anoniem in een beveiligde omgeving gekoppeld aan registratiebestanden van het CBS. Deze bestanden bevatten informatie over een reeks achtergrondkenmerken, zoals leeftijd, geslacht, herkomst, huishoudsamenstelling, opleidingsniveau, inkomen en woningtype. Er is een statistisch model gebruikt om de gezondheid en leefstijl te relateren aan deze achtergrondkenmerken. Ook wordt informatie uit de naastgelegen gebieden meegenomen. Door middel van deze relatie is het daarna mogelijk om voor alle volwassenen hun verwachte gezondheid en leefstijl te berekenen. De uitkomsten worden vervolgens gemiddeld over de betreffende wijk of buurt.
Schattingen
De cijfers op wijk- en buurtniveau moeten met voorzichtigheid worden gebruikt. Met het model wordt de werkelijkheid zo goed mogelijk benaderd, maar de cijfers blijven schattingen van de werkelijkheid. Daarom worden de uitkomsten ook als hele cijfers (dus zonder decimalen) gepresenteerd.
De cijfers uit de Gezondheidsmonitor die zijn verkregen met behulp van weegmethoden zijn echter ook een benadering van de werkelijkheid. De weging is nodig vanwege o.a. selectieve non-respons. Net zoals bij de berekeningen van de wijk- en buurtcijfers zijn de weegfactoren van het CBS ook gebaseerd op achtergrondkenmerken van de respondenten.
Verschil tussen cijfers
Verschillende GGD’en hebben voor de Gezondheidsmonitor 2016 de steekproef opgehoogd om voldoende respondenten te hebben om cijfers op wijkniveau te kunnen presenteren. Omdat deze cijfers op een andere manier zijn berekend, kunnen ze afwijken van de cijfers die hier worden gepresenteerd. Niet alleen het onderliggende model is anders, ook het aantal achtergrondkenmerken dat wordt gebruikt verschilt; bij de RIVM schattingen wordt meer informatie over de bevolking gebruikt. Over het algemeen leiden de RIVM schattingen tot kleinere verschillen tussen gebieden dan de cijfers die verkregen zijn door middel van weegmethoden.
Let op: de gepresenteerde gemeentecijfers zijn berekend via de weegmethode van het CBS. De gepresenteerde wijk- en buurtcijfers zijn daardoor niet direct vergelijkbaar met deze gemeentecijfers.
- GGD Amsterdam (gemeente Diemen en Aalsmeer), zie https://www.ggdgezondheidinbeeld.nl/of neem contact op.
- GGD Brabant Zuidoost, GGD West-Brabant, GGD Hart voor Brabant, zie: https://brabantscan.nl/.
- GGD Hart voor Brabant, zie https://www.ggdhvb.nl/onderzoek/nieuws/2018/03/Veel-sociale-participatie....
- GGD Hollands-Midden, zie: https://www.ggdhm.nl/gemeenten/item/gemeenten/mijn-gemeente.
- GGD Hollands Noorden, zie https://ggdhn.buurtmonitor.nl/ of neem contact op.
- GGD Kennemerland, zie www.gezondheidsatlaskennemerland.nl.
- GGD Limburg-Noord, zie https://vrln.databank.nl/dashboard of neem contact op.
- Gemeente Utrecht, zie https://www.volksgezondheidsmonitor.nl/ of neem contact op.
- GGD Regio Utrecht (met uitzondering van gemeente Utrecht), zie https://ggdru.buurtmonitor.nl/.
Grote aantallen nodig
Voor het doen van dit soort schattingen zijn grote aantallen respondenten nodig. Het is dus niet zo dat het ontwikkelde model de Gezondheidsmonitors kan vervangen. Hoe meer respondenten er zijn, hoe minder er geschat hoeft te worden en hoe beter de cijfers zijn.
Samenwerking
De cijfers zijn berekend in het kader van het Strategisch Programma RIVM (SPR), een programma voor onderzoek, innovatie en kennisontwikkeling. Een werkgroep van epidemiologen van GGD’en en GGD GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) NL is er bij betrokken.
Meer weten?
Een uitgebreide toelichting op de gebruikte methode is beschreven in een artikel (van de Kassteele et al. 2017van de Kassteele, J, Zwakhals, L, Breugelmans, O, Ameling, C, van den Brink, C., Estimating the prevalence of 26 health-related indicators at neighbourhood level in the Netherlands using structured additive regression (2017)). Voor de cijfers van 2016 zijn enkele aanpassingen gedaan aan het model.
Voor vragen kunt u contact opnemen met carolien.van.den.brink@rivm.nl.