Zorguitgaven staar naar sector

Sla de grafiek Zorguitgaven staar naar sector 2019 over en ga naar de datatabel

Bron: Kosten van Ziekten

  • Geraamde cijfers
  • ICD-10 International Classification of Diseases, tenth revision (International Classification of Diseases, tenth revision)-codes: H25-H26, H28.0-H28.2 (cataract) 

Zorguitgaven staar 328 miljoen euro in 2019

In 2019 waren de geraamde zorguitgaven voor staar Staar (of cataract) is een vertroebeling van de ooglens die ontstaat door verandering van de eiwitsamenstelling en het watergehalte van de ooglens. (Staar (of cataract) is een vertroebeling van de ooglens die ontstaat door verandering van de eiwitsamenstelling en het watergehalte van de ooglens.) 327,8 miljoen euro. Dat kwam overeen met 0,34% van de totale zorguitgaven in Nederland en 6,5% van de totale zorguitgaven die gemaakt werden voor aandoeningen aan het zenuwstelsel en de zintuigen. Voor staar werden de meeste zorguitgaven (90%) gemaakt in de sector ziekenhuiszorg en medisch specialistische zorg. Daarnaast werd 2,7% besteed aan overige zorgaanbieders (9 miljoen euro).


Zorguitgaven staar naar leeftijd en geslacht

Sla de grafiek Zorguitgaven staar naar leeftijd en geslacht 2019 over en ga naar de datatabel

Bron: Kosten van Ziekten

  • Geraamde cijfers
  • ICD-10 International Classification of Diseases, tenth revision (International Classification of Diseases, tenth revision)-codes: H25-H26, H28.0-H28.2 (cataract)

Meeste zorguitgaven voor staar naar vrouwen

Ruim 55% van de zorguitgaven voor staar Staar (of cataract) is een vertroebeling van de ooglens die ontstaat door verandering van de eiwitsamenstelling en het watergehalte van de ooglens. (Staar (of cataract) is een vertroebeling van de ooglens die ontstaat door verandering van de eiwitsamenstelling en het watergehalte van de ooglens.) ging naar vrouwen en bijna 45% naar mannen. De zorguitgaven liepen vanaf het 45e levensjaar op en bereikten het hoogste punt voor mannen en vrouwen tussen het 70 en 75 levensjaar.


  • A.C. de Weerdt (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • S. Gouwens (RIVM)
  • M.A. Koopmanschap (RIVM en EUR Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus Universiteit Rotterdam))
  • A. van der Meer (RIVM)
  • G.J. Kommer (RIVM)