Bijna 40% van totale beroepsbevolking werkt onregelmatig

In 2020 is 39,7% van de werkzame beroepsbevolking regelmatig werkzaam buiten kantoortijden. De werkzame beroepsbevolking betreft personen die betaald werk hebben ongeacht de arbeidsduur. Bij werk buiten kantoortijden gaat het om avondwerk, nachtwerk of weekendwerk (op zaterdag en/of zondag). Alleen in de leeftijdscategorie 15 tot 20 jaar werken meer vrouwen dan mannen onregelmatig. Het percentage van de werkzame beroepsbevolking dat regelmatig ’s nachts werkzaam is, is 7,6%. Hiervan is 63% man en 37% vrouw (EBB/CBS, 2020). Onregelmatige ploegendienstroosters, een jetlag en andere verstoringen van het slaap-waakritme kunnen leiden tot gezondheidsklachten. De WHO heeft ploegendienst op de lijst gezet van risicofactoren voor het ontwikkelen van sommige vormen van kanker. Onbekend is of verstoorde 24 uursritmen hier direct aan ten grondslag liggen, of dat het te maken heeft met een selectie van mensen, een slaaptekort als gevolg van ploegendiensten of verlichting in de nacht (Gezondheidsraad 2015Gezondheidsraad, Nachtwerk en gezondheidsrisico's: Mogelijkheden voor preventie, Den Haag (2015)).

COVID-19-uitbraak beïnvloedt arbeidsomstandigheden

De gepresenteerde gegevens gaan over 2020, het jaar waarin de COVID-19 pandemie uitbrak. De pandemie en de bijbehorende maatregelen hebben mogelijk de arbeidsomstandigheden beïnvloed. Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij het interpreteren van de cijfers van 2020. Voor meer informatie zie Corona-VTV.

Meer informatie


Trend in onregelmatig werken 2003-2020

Sla de grafiek Trend in onregelmatig werken 2003-2020 over en ga naar de datatabel
  • Geïndexeerd (2003 is 100).
  • Gebaseerd op aantal werknemers dat regelmatig buiten kantoortijden (tussen 19.00u en 6.00u of in het weekend) werkt en het aantal werknemers dat werkzaam is in de nacht.

Stijging onregelmatig werk voornamelijk bij vrouwen

In de periode 2003-2020 is het aantal mannen en vrouwen dat onregelmatig werkt gestegen van 3,2 miljoen naar 3,6 miljoen. Voor vrouwen is deze stijging groter (21%) dan voor mannen (4%). Onregelmatig werk betreft werkzaamheden buiten kantoortijden. In dezelfde periode is het aantal vrouwen dat werkzaam is gedurende de nacht met 5% gestegen. Het aantal mannen is in deze periode gedaald met 17%. Onregelmatige ploegendienstroosters, een jetlag en andere verstoringen van het slaap-waakritme kunnen leiden tot gezondheidsklachten. De WHO heeft ploegendienst op de lijst gezet van risicofactoren voor het ontwikkelen van sommige vormen van kanker. Onbekend is of verstoorde 24 uursritmen hier direct aan ten grondslag liggen, of dat het te maken heeft met een selectie van mensen, een slaaptekort als gevolg van ploegendiensten of verlichting ‘s nachts (Gezondheidsraad 2015Gezondheidsraad, Nachtwerk en gezondheidsrisico's: Mogelijkheden voor preventie, Den Haag (2015)). 

COVID-19-uitbraak beïnvloedt arbeidsomstandigheden

De gepresenteerde gegevens gaan onder andere over 2020, het jaar waarin de COVID-19 pandemie uitbrak. De pandemie en de bijbehorende maatregelen hebben mogelijk de arbeidsomstandigheden beïnvloed. Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij het interpreteren van de cijfers van 2020. Voor meer informatie zie Corona-VTV.

Meer informatie

  • P.E.D. Eysink (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • T. Hulshof, red. (RIVM)