Acht GGD'en coördineren aanvullende seksuele gezondheidszorg

In Nederland bestaan acht regio's voor de uitvoering van de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg (ASG). Vrijwel elke GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )  heeft een Centrum Seksuele Gezondheid (CSG Centra Seksuele Gezondheid, in Nederland bestaan acht regio's voor de uitvoering van de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg. (Centra Seksuele Gezondheid, in Nederland bestaan acht regio's voor de uitvoering van de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg.)). Die centra samen vormen  een landelijk dekkend netwerk. In enkele gevallen vindt de uitvoering van de zorg plaats in samenwerking met lokale partners, zoals ziekenhuizen.

De hulpverlening van de centra seksuele gezondheid is aanvullend aan de reguliere zorg (van bijvoorbeeld de huisarts) en gericht op mensen met een verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoening (soa Seksueel overdraagbare aandoeningen (Seksueel overdraagbare aandoeningen)) en en hiv Human immunodeficiency virus (Humane Immunodeficiëntievirus) (Human immunodeficiency virus (Humane Immunodeficiëntievirus)). Bovendien zijn activiteiten van de GGD’en gericht op effectieve preventie van soa. Daarnaast richt de hulpverlening bij de CSG’s zich op ondersteuning van slachtoffers van seksueel geweld.

Spreekuur voor jongeren

Voor jongeren tot 25 jaar bestaat daarnaast de mogelijkheid voor gratis seksualiteitshulpverlening (Sense spreekuren). Veel vragen tijdens deze spreekuren gaan over een passende vorm van anticonceptie of normaliteitsvragen betreffende seksualiteit.

PrEP pilot

Sinds augustus 2019 kunnen mannen die seks hebben met mannen (MSM Mannen die seks hebben met mannen (Mannen die seks hebben met mannen)) met een verhoogd risico op hiv bij de CSG’s terecht om Pre-expositie profylaxe (PrEP) te krijgen en de zorg die daarbij hoort (driemaandelijks testen op soa en hiv en nierfunctietesten). Hiervoor mogen CSG’s binnen de subbsidieregeling PrEP maximaal 6500 MSM helpen; de pilot duurt 5 jaar. Bij de PrEP verstrekking geldt een eigen bijdrage van €7,50 per 30 pillen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-CIb Centrum Infectieziektebestrijding (onderdeel van het RIVM) (Centrum Infectieziektebestrijding (onderdeel van het RIVM)) coördineert deze subsidieverlening en zorgt voor monitoring binnen de pilot.

Seksuele Gezondheidsregio

Coördinerende GGD

Regio Noordelijk Zuid-Holland

GGD Haaglanden

Regio Noord-Holland Flevoland

GGD Amsterdam

Regio Utrecht

GGD regio Utrecht

Regio Zeeland en Brabant

GGD Hart voor Brabant

Regio Oost

GGD Gelderland-Zuid

Regio Zuidelijk Zuid-Holland

GGD Rotterdam-Rijnmond

Regio Limburg

GGD Zuid-Limburg

Regio Noord

GGD-Groningen

  • S. David (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • H. Giesbers (RIVM)