Bijna 1.600 syfilisdiagnosen in 2022

In 2022 zijn er in totaal 1.574 syfilisdiagnosen vastgesteld bij de Centra Seksuele Gezondheid. Bij CSG Centra Seksuele Gezondheid, in Nederland bestaan acht regio's voor de uitvoering van de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg. (Centra Seksuele Gezondheid, in Nederland bestaan acht regio's voor de uitvoering van de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg.)’s kunnen mensen met een grotere kans op soa Seksueel overdraagbare aandoeningen (Seksueel overdraagbare aandoeningen), zich gratis laten testen. Sinds augustus 2019 bieden deze centra ook zorg aan mannen die seks hebben met mannen (MSM Mannen die seks hebben met mannen (Mannen die seks hebben met mannen)) die een geneesmiddel krijgen dat hiv Human immunodeficiency virus (Humane Immunodeficiëntievirus) (Human immunodeficiency virus (Humane Immunodeficiëntievirus)) voorkomt (Pre-Expositie Profylaxe, PrEP Nationaal Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) pilot programma gestart bij de Centra Sexuele Gezondheid voor personen die een hoog risico lopen op een hiv-infectie. (Nationaal Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) pilot programma gestart bij de Centra Sexuele Gezondheid voor personen die een hoog risico lopen op een hiv-infectie.)). Deze groep wordt elke drie maanden getest op soa (MSM-PrEP pilot). De overige MSM-consulten vallen onder ASG Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg-regeling (Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg-regeling)-regeling en worden MSM–ASG genoemd.
Van alle syfilis infecties in 2022 werd 63% vastgesteld onder MSM–ASG en 30% onder MSM–PrEP pilot. Vrouwen en heteroseksuele mannen worden niet standaard getest op syfilis (Kayaert et al. 2023Kayaert, L., Sarink, D., Visser, M., van Wees, D.A., Willemstein, I.J.M., Op de Coul, E.L.M., Alexiou, Z.W., de Vries, A., Kusters, J.M.A., van Aar, F., Götz, H.M., Vanhommerig, J.W., van Sighem, A.I., van Benthem, B.H.B., Sexually transmitted infections in the Netherlands in 2022, Bilthoven (2023)).

  Vrouwen Heteromannen MSM-ASG MSM-PrEP Gender-diversen
Aantal testen 22.810 11.816 43.428 27.547 1.607
Positieve testen (n) 34 35 995 472 39
Positieve testen (%) 0,11 0,29 2,3 1,7 2,4

Aantal testen en positieve testen syfilis 2019-2019

Sla de grafiek Aantal consulten en positieve syfilistesten Centra Seksuele Gezondheid 2013-2022 over en ga naar de datatabel

Bron: Centra Seksuele Gezondheid

  • MSM Mannen die seks hebben met mannen (Mannen die seks hebben met mannen) = Mannen die seks hebben met mannen
  • MSM–PrEP Nationaal Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) pilot programma gestart bij de Centra Sexuele Gezondheid voor personen die een hoog risico lopen op een hiv-infectie. (Nationaal Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) pilot programma gestart bij de Centra Sexuele Gezondheid voor personen die een hoog risico lopen op een hiv-infectie.) pilot zijn niet meegenomen. MSM in de PrEP pilot worden elke drie maanden getest op soa Seksueel overdraagbare aandoeningen (Seksueel overdraagbare aandoeningen). Hierdoor is het vindpercentage van deze groep niet vergelijkbaar met de vindpercentages bij consulten in de ASG Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg-regeling (Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg-regeling) regeling.
  • Het aantal genderdiverse personen is laag, daarom is deze groep niet meegenomen.

Vanaf 2016 een lichte daling onder MSM

In 2022 werden er 1.574 infectieuze syfilis infecties gediagnosticeerd bij de CSG Centra Seksuele Gezondheid, in Nederland bestaan acht regio's voor de uitvoering van de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg. (Centra Seksuele Gezondheid, in Nederland bestaan acht regio's voor de uitvoering van de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg.)’s, dit is meer dan in 2021 (1.398). In 2022 nam het syfilis-vindpercentage onder MSM Mannen die seks hebben met mannen (Mannen die seks hebben met mannen)ASG Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg-regeling (Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg-regeling) (2,3%) licht af in vergelijking met 2021 (2,6%) (Kayaert et al. 2023Kayaert, L., Sarink, D., Visser, M., van Wees, D.A., Willemstein, I.J.M., Op de Coul, E.L.M., Alexiou, Z.W., de Vries, A., Kusters, J.M.A., van Aar, F., Götz, H.M., Vanhommerig, J.W., van Sighem, A.I., van Benthem, B.H.B., Sexually transmitted infections in the Netherlands in 2022, Bilthoven (2023)). Een schatting van het aantal syfilis infecties bij de huisartsen is niet beschikbaar vanwege het lage aantal gevallen.