Gemeenten
GGD-regio's
Suïcidegedachten per gemeente
Volgens de Gezondheidsmonitor Volwassenenen Ouderen 2024 heeft 1,1% van de volwassenen van 18 jaar en ouder (heel) vaak suïcidegedachten gehad in het jaar voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst. Per gemeente varieert het percentage van 0,0 tot 2,5%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de kaart te klikken.
Suïcidegedachten per GGD-regio
Per GGD-regio varieert het percentage van 0,6 tot 1,5%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )-kaart te klikken.
Suïcidegedachten naar GGD-regio
Volgens de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 heeft 5,5% van de jongvolwassenen (heel) vaak suïcidegedachten gehad in het jaar voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst. Per GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )-regio varieert het percentage van 3,9 tot 7,6%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.
GGD-regio's
Gemeenten
- Gemeentecijfers worden hier alleen gepresenteerd wanneer de betreffende vraag door voldoende respondenten uit een gemeente is ingevuld.
Suïcidegedachten naar GGD-regio
Volgens de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 heeft 20,4% van de jongeren in de afgelopen twaalf maanden er een enkele keer tot heel vaak serieus over gedacht een eind te maken aan het eigen leven. Per GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )-regio varieert het percentage van 15 tot 25,4%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.
Suïcidegedachten naar gemeente
Per gemeente varieert het percentage jongeren dat in de afgelopen twaalf maanden suïcidegedachten heeft gehad van 8,8 tot 33,7%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken.
De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024
De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlanders van 18 jaar en ouder in kaart. Alle GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )'en, GGD GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) voeren dit onderzoek samen uit. Het onderzoek werd voor de vijfde keer landelijk geharmoniseerd uitgevoerd (eerder in 2012, 2016, 2020 en 2022). De meting in 2022 was een extra meting in het kader van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Personen worden per brief uitgenodigd om de vragenlijst digitaal of op papier in te vullen. Ruim 454.000 personen deden mee in het najaar van 2024. Resultaten zijn op landelijk, regionaal en gemeenteniveau beschikbaar.
Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024
De vragenlijst van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 was in te vullen via een open link en respondenten zijn geworven via een online sociale media campagne. De cijfers die hier worden gepresenteerd zijn gestandaardiseerd naar GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )-regio/gemeente, leeftijd en gender, zodat de respondenten een betere afspiegeling vormen van de bevolking op deze kenmerken. Het is met standaardisatie niet mogelijk om te corrigeren voor aspecten die je niet meet of waar geen populatiecijfers voor beschikbaar zijn. Het is door de wervingsmethode bijvoorbeeld mogelijk dat respondenten met een ongunstigere (mentale) gezondheid relatief vaker aan het onderzoek deelnamen.
Gezondheidsmonitor Jeugd 2023
De Gezondheidsmonitor Jeugd geeft inzicht in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren. Alle 25 GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )'en in Nederland namen eind 2023 digitale vragenlijsten af bij tweede- en vierde-klassers van het voortgezet onderwijs. Ruim 188.000 leerlingen beantwoordden vragen over o.a. hun gezondheid en welbevinden, bewegen, middelengebruik en social media en gamen. Het onderzoek werd voor de vierde keer landelijk geharmoniseerd uitgevoerd (eerder in 2015, 2019 en 2021). De meting in 2021 was een extra meting in het kader van het Gezondheidsonderzoek COVID-19.
Algemeen
Gezondheidsmonitor Jeugd
- Overzicht kaarten op basis van de Gezondheidsmonitor Jeugd
- Website Gezondheidsmonitor Jeugd
- Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2023
- Achterliggende cijfers op RIVM-Statline
Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen
- Overzicht kaarten op basis van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen
- Website Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen
- Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024
- Achterliggende cijfers op RIVM-Statline
Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen
- R. Boekee (RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
- U. Chavez Baldini (RIVM)
- M. van Koperen (RIVM)
- C.M. Deuning, red. (RIVM)
- H. Giesbers, red. (RIVM)