GGD-regio's
Gemeenten
Obesitas per GGD-regio
Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 heeft 15,7% van de volwassenen van 18 jaar en ouder obesitas (Er is sprake van obesitas of ernstig overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2.) (ernstig overgewicht (Men spreekt van ernstig overgewicht of obesitas bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2.)). Dat wil zeggen dat deze personen een BMI (Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.) van 30 of hoger hebben. Per GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio varieert het percentage van 11,2 tot 20,5%. Het landelijk gemiddelde dat hier wordt gepresenteerd wijkt af van het landelijk gemiddelde bij het hoofdstuk Leeftijd en geslacht. Dit komt door het gebruik van verschillende bronnen. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de kaart te klikken.
Obesitas per gemeente
Per gemeente varieert het percentage van 8,3 tot 29,0%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken.
Vergelijk met andere kaart
Regionale verschillen in obesitas nemen toe
In de periode 1981-1983 varieerde het percentage volwassenen met obesitas (Er is sprake van obesitas of ernstig overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2.) (obesitas (Er is sprake van obesitas of ernstig overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2.); BMI (Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.) van 30 of hoger) tussen 3,7% in de provincie Utrecht en 6,3% in Drenthe. In de periode 2020-2022 had de provincie Drenthe met 18,4% het hoogste percentage. Utrecht scoorde toen het laagst met 12,2%.
Vergelijk met andere kaart
Meer informatie
Obesitas naar GGD-regio
Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 heeft 8,1% van de jongvolwassenen obesitas (Er is sprake van obesitas of ernstig overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2.). Jongvolwassenen is gevraagd aan te geven wat hun lengte en gewicht is, waarna hun BMI (Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.) werd berekend. Voor jongvolwassenen van 18 jaar of ouder betekent obesitas een BMI van 30 of hoger. Voor jongvolwassenen van 16 of 17 jaar oud gelden andere grenswaarden. Per GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio varieert het percentage van 6,2 tot 10,7%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de GGD-kaart te klikken.
Obesitas per wijk en buurt
Op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) cijfers op wijk- en buurtniveau geschat. Deze cijfers zijn ook direct te downloaden via StatLine RIVM. Daar zijn ook cijfers beschikbaar voor de afzonderlijke leeftijdsgroepen van 18 tot en met 64 jaar en voor 65 jaar en ouder. Op RIVM-Statline zijn ook cijfers beschikbaar van de Gezondheidsmonitor-enquêtes uit 2012, 2016 en 2020.
Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022
De vragenlijst van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 was in te vullen via een open link en respondenten zijn geworven via een online social media campagne en offline campagne. De cijfers die hier worden gepresenteerd zijn gestandaardiseerd naar GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio, leeftijd en gender, zodat de cijfers een zo representatief mogelijk beeld geven op deze kenmerken van jongvolwassenen in Nederland.
Algemeen
Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen
- Website Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen
- Basisvragenlijst Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022
- Overzicht kaarten op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022
- Aanvragen data voor wetenschappelijk onderzoek
- Achterliggende cijfers: RIVM-StatLine
-
Regionale verschillen: schattingen per gemeente, wijk en buurt
Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen
- P. Geuijen (RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
- D.L. van der A (RIVM)
- M. Hiemstra (RIVM)
- R. Boekee (RIVM)
- C.M. Deuning, red. (RIVM)
- H. Giesbers, red. (RIVM)