Geslacht
Sla de grafiek Roken scholieren naar geslacht 2021 over en ga naar de datatabelBron: HBSC-Nederland/Leefstijlmonitor, UU, Trimbos-instituut en SCP i.s.m. RIVM
- De HBSC (Health Behaviour in School-aged Children)-studie is uitgevoerd in het najaar van 2021. Corona en de coronamaatregelen hebben mogelijk de leefstijl van scholieren beïnvloed.
Leeftijd
Sla de grafiek Roken scholieren naar leeftijd 2021 over en ga naar de datatabelBron: HBSC-Nederland/Leefstijlmonitor, UU, Trimbos-instituut en SCP i.s.m. RIVM
- De HBSC (Health Behaviour in School-aged Children)-studie is uitgevoerd in het najaar van 2021. Corona en de coronamaatregelen hebben mogelijk de leefstijl van scholieren beïnvloed.
17% van de scholieren heeft ooit gerookt
Van alle leerlingen van 12 tot en met 16 jaar in het voortgezet onderwijs heeft 17% ooit gerookt. Eén op de tien leerlingen heeft in de maand voorafgaand aan het onderzoek nog gerookt en 3% rookt dagelijks. Er zijn geen significante verschillen in roken (ooit, afgelopen maand of dagelijks) tussen jongens en meisjes.
Op 12-jarige leeftijd heeft 5% ooit gerookt. Dit percentage stijgt met de leeftijd: op 16-jarige leeftijd heeft 38% ooit gerookt. Ook het percentage leerlingen dat in de afgelopen maand heeft gerookt en het percentage dat dagelijks rookt neemt toe met de leeftijd. Er zijn weinig dagelijks rokende 12- en 13-jarigen (< 1%).
Trend roken scholieren 2003-2021
Sla de grafiek Trend roken scholieren 2003-2021 over en ga naar de datatabelBron: Peilstationsonderzoek Scholieren/Leefstijlmonitor, Trimbos-instituut i.s.m. RIVM, 2003-2015 en 2019; HBSC-Nederland/Leefstijlmonitor, UU, Trimbos-instituut en SCP i.s.m. RIVM, 2017 en 2021
- De intervallen tussen de meetjaren zijn niet overal gelijk.
- De laatste HBSC (Health Behaviour in School-aged Children)-studie is uitgevoerd in het najaar van 2021. Corona en de coronamaatregelen hebben mogelijk de leefstijl van scholieren beïnvloed.
Percentage rokende scholieren neemt niet meer af
Sinds 2003 is het percentage scholieren dat ooit heeft gerookt sterk afgenomen, van 44% in 2003 naar 17% in 2021. Tussen 2017 en 2021 zette de daling niet verder door. Het percentage scholieren dat aangeeft de afgelopen maand gerookt te hebben, is afgenomen van 26% in 1999 naar 10% in 2021. Ook bij deze groep stabiliseerde de daling vanaf 2017. Het percentage dagelijkse rokers is sinds 2015 stabiel gebleven.
Gebruik elektronische sigaret 2021
Sla de grafiek Ooit-gebruik elektronische sigaret scholieren 2021 over en ga naar de datatabelBron: HBSC-Nederland/Leefstijlmonitor, UU, Trimbos-instituut en SCP i.s.m. RIVM
- De HBSC (Health Behaviour in School-aged Children)-studie is uitgevoerd in het najaar van 2021. Corona en de coronamaatregelen hebben mogelijk de leefstijl van scholieren beïnvloed.
Van de scholieren gebruikte 14% ooit elektronische sigaret
Van de 12- tot en met 16-jarige scholieren in het voortgezet onderwijs heeft 14% ooit een elektronische sigaret (e-sigaret) gebruikt, ongeveer evenveel jongens als meisjes (niet in grafiek, zie Boer et al. 2022Boer, M., Dorsselaer, S., de Looze, M., de Roos, S., Brons, H., van den Eijnden, R., Monshouwer, K, Huijnk, W., ter Bogt, T., Vollebergh, W., Stevens, G., HBSC 2021 Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland, Utrecht (2022)). Het percentage scholieren dat wel eens een e-sigaret heeft gebruikt neemt toe met de leeftijd, van 5% bij 12-jarigen tot 25% bij 16-jarigen. Onder een e-sigaret verstaan we producten als de shisha-pen, e-hooka, e-smoker en flavor vape.
Roken studenten 2021
Sla de grafiek Dagelijks roken studenten 2021 over en ga naar de datatabelBron: Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs, RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), Trimbos-instituut en GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst ) GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland
Bij studenten in het hoger onderwijs rookt 7,5% dagelijks
In 2021 rookte 7,5% van de hbo (Hoger beroepsonderwijs)- en wo (Wetenschappelijk Onderwijs)-studenten dagelijks. Er zijn geen duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij de jongste studenten van 16 tot en met 21 jaar is het aandeel dagelijkse rokers het laagst (ruim 5%). Bij studenten van 26 tot en met 29 jaar wordt het meest gerookt: ruim 12% rookt dagelijks. Studenten zijn ondervraagd tijdens de coronacrisis; dit kan invloed hebben op de antwoorden. Van de rokende studenten geeft 31% aan meer te zijn gaan roken, terwijl 20% juist minder is gaan roken (Dopmeijer et al. 2022Dopmeijer, Nuijen, Busch, Tak, van Hasselt, N., Verweij, Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs. Deelrapport 2: Middelengebruik, Bilthoven (2022)).
Dagelijks rookt 1% van de jongeren minimaal een uur mee
Meeroken is het inademen van tabaksrook uit de omgeving door niet-rokers, ook wel ‘passief roken’ genoemd. In 2022 rookt in Nederland 1% van de jongeren van 12 tot en met 17 jaar dagelijks minimaal een uur mee. Daar staat tegenover dat 75% van de jongeren (bijna) nooit meerookt met anderen die roken. Het percentage meerokers is het laagst onder jonge kinderen en het hoogst onder jongeren.
- M.C.M. Busch (RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
- S.A.F.M. van Dorsselaer (Trimbos-instituut)
- K. Monshouwer (Trimbos-instituut)
- E.M. Zantinge, red. (RIVM)