Gemeenten

 

GGD-regio

 

Tevredenheid woonomgeving per gemeente

Volgens de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 geeft 88,1% van de volwassenen van 18 jaar en ouder aan (zeer) tevreden te zijn met de woonomgeving. Per gemeente varieert het precentage van 77,8 tot 96,5%.  Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de kaart te klikken.

Tevredenheid woonomgeving per GGD-regio

Per GGD-regio varieert het percentage van 82,2 tot 91,9%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken.


Leefbaarheid meeste Nederlandse gemeenten goed

De kaart toont de leefbaarheid per gemeente, zoals gemeten met de Leefbaarometer. Het grootste deel van de Nederlandse gemeenten scoort goed. De Leefbaarometer laat zien dat naarmate de stedelijkheid minder groot is, de leefbaarheid van het gebied door bewoners beter wordt gewaardeerd. Behalve voor het kenmerk voorzieningen geldt: hoe stedelijker, hoe ongunstiger de score (Mandemakers et al., 2024 Mandemakers, J., Leidelmeijer, K., Middeldorp, M., Leefbaarheid onder de loep Analyse en verdieping Leefbaarometer meting 2022, Amsterdan (2024) (Mandemakers, J., Leidelmeijer, K., Middeldorp, M., Leefbaarheid onder de loep Analyse en verdieping Leefbaarometer meting 2022, Amsterdan (2024)) ). Bij dorpen in krimpregio’s zijn de laatste jaren meer voorzieningen verdwenen, maar de bewoners zijn alsnog zeer positief over de leefbaarheid in hun woonplaats (Reches & Meere, 2022 Reches, L., Meere, F., Het platteland in beeld Leyla Reches Freek de Meere Aandacht voor de veiligheid en leefbaarheid, Utrecht (2022) (Reches, L., Meere, F., Het platteland in beeld Leyla Reches Freek de Meere Aandacht voor de veiligheid en leefbaarheid, Utrecht (2022)) ). 

Het gaat steeds beter met de leefbaarheid in Nederlandse steden en dorpen. Tegelijkertijd zijn er wijken en buurten waar de leefbaarheid structureel onder druk staat en bewoners ontevreden zijn over de eigen leefomgeving.  In de gebieden waar de leefbaarheid structureel onderdruk staat wonen ongeveer 1,1 miljoen inwoners (538 duizend huishoudens). Die gebieden zijn in alle provincies te vinden, behalve in Zeeland. Het gaat vooral om de grote(re) steden, maar ook kleinere gemeenten als Tiel, Bergen op Zoom, Venlo en gemeenten in de IJmond (Beverwijk, Velsen) en Noordoost Groningen (Eemsdelta), Nissewaard en Capelle aan den IJssel (Mandemakers et al., 2024 Mandemakers, J., Leidelmeijer, K., Middeldorp, M., Leefbaarheid onder de loep Analyse en verdieping Leefbaarometer meting 2022, Amsterdan (2024) (Mandemakers, J., Leidelmeijer, K., Middeldorp, M., Leefbaarheid onder de loep Analyse en verdieping Leefbaarometer meting 2022, Amsterdan (2024)) ). Zie de Leefbaarometer voor kaarten op wijk- en buurtniveau.

Wat is de Leefbaarometer?

De Leefbaarometer is een instrument waarmee een inschatting wordt gegeven van de leefbaarheid zoals bewoners die ervaren. Het instrument doet dat op basis van allerlei feitelijke kenmerken van gebieden – zoals criminaliteit en overlast, voorzieningen, fysieke kenmerken van de woonomgeving en bevolkingssamenstelling.


De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024

De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlanders van 18 jaar en ouder in kaart. Alle GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst )'en, GGD GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek) voeren dit onderzoek samen uit. Het onderzoek werd voor de vijfde keer landelijk geharmoniseerd uitgevoerd (eerder in 2012, 2016, 2020 en 2022). De meting in 2022 was een extra meting in het kader van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Personen worden per brief uitgenodigd om de vragenlijst digitaal of op papier in te vullen. Ruim 454.000 personen deden mee in het najaar van 2024. Resultaten zijn op landelijk, regionaal en gemeenteniveau beschikbaar.

  • U. Chavez Baldini (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • M. van Koperen (RIVM)
  • C. Deuning, red. (RIVM)
  • H. Giesbers, red. (RIVM)