GGD-regio's

Gemeenten

In het zuiden minste mensen met voldoende regie over eigen leven

In het zuiden en zuidwesten van Nederland is een cluster van regio's met gemiddeld minder volwassenen met matig tot veel regie over eigen leven. Het percentage is het laagst in GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)-regio Zuid-Limburg (86,6%). In het noorden zijn er juist GGD-regio's met een gemiddeld hoger percentage volwassenen met matig tot veel regie over eigen leven. In 2020 heeft gemiddeld 90,6% van de volwassenen matig tot veel regie over eigen leven in Nederland. Dit is gebaseerd op een 7-tal stellingen. Voor meer informatie over de vragenlijst, zie Methode. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de kaart te klikken.

Voldoende regie eigen leven per gemeente

Per gemeente varieert het percentage van 83 tot 95%.  Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de gemeentekaart te klikken.


Voldoende regie eigen leven per wijk en buurt

Op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) cijfers op wijk- en buurtniveau geschat. Deze cijfers zijn ook direct te downloaden via StatLine RIVM. Daar zijn ook cijfers beschikbaar voor de afzonderlijke leeftijdsgroepen van 18 tot en met 64 jaar en voor 65 jaar en ouder. Op StatLine RIVM zijn ook cijfers beschikbaar van de Gezondheidsmonitor-enquêtes uit 2012, 2016 en 2020.

  • D.L. van der A (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • C.L. van den Brink (RIVM)
  • C. Deuning (RIVM)
  • H. Giesbers (RIVM)
  • M Hiemstra (RIVM)