Eerstelijnszorg
Eerstelijnszorg (O.a. huisartsenzorg, tandheelkundige zorg, paramedische zorg, verloskundigenpraktijken, algemeen maatschappelijk werk, eerstelijnspsychologen.) is de eerste zorg die mensen met een hulpvraag ontvangen. Deze zorg is direct toegankelijk. Zorgverleners in de eerstelijnszorg kunnen mensen die meer specialistische zorg nodig hebben doorverwijzen naar de tweedelijnszorg. Beroepsbeoefenaren in de eerstelijn zijn onder meer huisartsen, tandartsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, eerstelijnsverloskundigen, praktijkondersteuners van de huisarts, apothekers, huidtherapeuten, mondhygiënisten en podotherapeuten.
Eerstelijnszorg kent verschillende aspecten
Om eerstelijnszorg in kaart te brengen zijn verschillende aspecten te belichten:
De vraag naar eerstelijnsvoorzieningen hebben we in het onderwerp Eerstelijnszorg niet meegenomen.
- Het aanbod aan eerstelijnsvoorzieningen en werkzame beroepsbeoefenaren in de eerstelijn
- De vraag naar eerstelijnsvoorzieningen
- Het gebruik van de eerstelijn door patiënten (het gaat dan om gebruik van eerstelijnsvoorzieningen en contacten met beroepsbeoefenaren werkzaam in de eerstelijn)
- De kosten van de eerstelijn (de door de eerstelijn verstrekte zorg)
- De prestaties van de eerstelijn uitgedrukt in kwaliteit en toegankelijkheid van de eerstelijn
Per bron zijn andere operationalisaties voor het beschrijven van eerstelijnszorg gebruikt. Dit betekent dat de invulling van eerstelijnszorg per onderdeel kan verschillen.
Contact tandarts
Minimaal één tandartsbezoek in de afgelopen 12 maanden. Contacten met de mondhygiënist, orthodontist en kaakchirurg zijn niet meegenomen.